بالنگ

Images

بالنگ

بالنگ

بالنگ: میوه ای خوش عطر و طعم

بالنگ، میوه ای بومی آسیای جنوب شرقی که به نام های ترنج و برگاموت نیز شناخته می‌شود و نام علمی این گیاه (Citrus bergamia Risso) می‌باشد که از خانواده مرکبات و با ظاهری شبیه به لیمو، با طعمی ترش و عطری قوی، جایگاه ویژه ای در فرهنگ و طب سنتی ایرانیان دارد. این میوه که در ایران باستان به نام بادرنگ نیز شناخته می شود، در حال حاضر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مختلف دنیا کشت می شود.

تاریخچه بالنگ:

قدمت کشت بالنگ به هزاران سال پیش می رسد. شواهد حاکی از آن است که این میوه از ابتدا در منطقه جنوب شرقی آسیا کشت می شده و سپس به سایر نقاط جهان از جمله ایران راه یافته است. در ایران، بالنگ از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته و در متون طب سنتی نیز به خواص آن اشاره شده است.

گیاه شناسی بالنگ:

برگ های این درخت بیضی شکل و نوک تیز هستند و گل های آن سفید هستند. میوه بالنگ به شکل گرد یا بیضی می‌باشد و اندازه تقریبی آن حدود 15 تا 25 سانتی متر است. رنگ پوست بالنگ سبز روشن یا زرد کم رنگ است و گوشت آن نیز لیمویی رنگ است.


ارزش غذایی بالنگ:

بالنگ منبع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. این میوه سرشار از ویتامین C و پتاسیم است. همچنین بالنگ حاوی مقادیر قابل توجهی از روغن های فرار است که به آن عطر و طعم منحصر به فردی می بخشد.

خواص بالنگ:

تقویت سیستم ایمنی: ویتامین C موجود در بالنگ به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونت ها کمک می کند.
بهبود سلامت گوارش: فیبر موجود در بالنگ به هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند و همچنین فیبر مورد نیاز بدن را تامین میکند.
سلامت قلب و عروق: پتاسیم موجود در بالنگ به تنظیم فشار خون و سلامت قلب و عروق کمک می کند.
ضد التهاب: آنتی اکسیدان های موجود در بالنگ به کاهش التهاب در بدن کمک می کنند.
سلامت پوست و مو: ویتامین ها و مواد معدنی موجود در بالنگ به حفظ سلامت و شادابی پوست و مو کمک می کنند.


روش های مصرف بالنگ:

بالنگ را می توان به صورت تازه، مربا، شربت و در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. همچنین می‌توان از پوست بالنگ به دلیل داشتن عطر فراوان برای تهیه چای دمنوش استفاده کرد.