تمشک

Images

تمشک

تمشک

تمشک: میوه ای خوشمزه و رنگارنگ

تمشک (Raspberry) میوه ای کوچک و به رنگ های قرمز، زرد، سیاه و بنفش با طعمی ترش و شیرین است که از تیره گلسرخیان محسوب می شود. این میوه بومی اروپا و آسیای غربی است و در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان از جمله ایران کشت می شود. تمشک به دلیل طعم لذیذ، عطر دلنشین و خواص دارویی متعدد، در بین مردم محبوبیت زیادی دارد.

تاریخچه تمشک:

شواهد نشان می‌دهد که این میوه از ابتدا در منطقه اروپا و آسیای غربی کشت می شده و سپس به سایر نقاط جهان از جمله آمریکای شمالی و جنوبی راه یافته است. تمشک های سیاه بومی مناطق غربی زمین محسوب می‌شوند. در ایران نیز تمشک از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته و در بسیاری از مناطق کوهستانی کشور به صورت خودرو می روید.

انواع تمشک

تمشک ها در رنگ ها، اندازه ها و طعم های مختلفی وجود دارند. رایج ترین نوع تمشک، تمشک قرمز است که طعمی ترش و شیرین دارد.

تمشک قرمز: این نوع تمشک رایج ترین نوع تمشک در جهان است. رنگ قرمز روشن و طعمی ترش و شیرین دارد. تمشک های قرمز دارای انواع مختلفی می‌باشند.



تمشک سیاه:
این نوع تمشک رنگ سیاه مایل به بنفش داد و بومی مناطق شمال آمریکا محسوب می‌شود. همچنین طعمی شیرین تر از تمشک قرمز دارد. این میوه محبوب ترین نوع تمشک به شمار می‌رود.



تمشک زرد: این نوع تمشک رنگ زرد روشن و طعمی ملایم تر از تمشک قرمز دارد. طعم به طور تقریبی ترکیبی محصر به فرد از طعم میوه هایی مانند موز، زرد آلو و خود تمشک می‌باشد.



تمشک بنفش: این نوع تمشک رنگ بنفش تیره و طعمی قوی تر از تمشک قرمز دارد. به طور کلی طعم آن ترکیبی از تمشک قرمز و سیاه است.



ارزش غذایی تمشک:

تمشک منبع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. این میوه به طور خاص غنی از ویتامین C، فیبر، منگنز و پتاسیم است. همچنین تمشک حاوی مقادیر قابل توجهی از اسیدهای فنولیک و فلاونوئیدها است که خواص آنتی اکسیدانی قوی دارند.

ارزش غذایی تمشک به ازای هر 100 گرم:

انرژی: 53 کیلو کالری
کربوهیدرات: 11.94 گرم
قند: 4.42 گرم
فیبر خوراکی: 6.5 گرم
چربی: 0.65 گرم
پروتئین: 1.2 گرم

ویتامین ها:
ویتامین ب1: 0.032 میلی‌گرم
ویتامین ب2: 0.027 میلی‌گرم
نیاسین: 0.598 میلی‌گرم
پانتوتنیک اسید: 0.329 میلی‌گرم
ویتامین ب6: 0.055 میلی‌گرم
فولیک: 21 میکروگرم
ویتامین ث: 26.2 میلی‌گرم
ویتامین ئی: 0.87 میلی‌گرم
ویتامین کا: 7.8 میکروگرم

مواد معدنی:
کلسیم: 25 میلی‌گرم
آهن: 0.69 میلی‌گرم
منیزیم: 21 میلی‌گرم
منگنز: 0.04 میلی‌گرم
فسفر: 10 میلی‌گرم
سدیم: 8 میلی‌گرم
روی: 0.08 میلی‌گرم
پتاسیم: 182 میلی‌گرم


خواص تمشک:

تقویت سیستم ایمنی: ویتامین C موجود در تمشک به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونت ها کمک می کند.
کاهش التهاب: آنتی اکسیدان های موجود در تمشک به کاهش التهاب در بدن کمک می کنند.
سلامت قلب و عروق: تمشک می تواند به کاهش فشار خون و کلسترول بد (LDL) کمک کند و از این طریق سلامت قلب و عروق را ارتقا دهد. همچنین تمشک ها به دلیل دارا بودن فیبر و آنتوسیانسن ها از ابتلا به برخی ار بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می‌کنند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان: تمشک دارای مقدار قابل توجهی از لاجیک می‌باشد که به کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطانها مانند سرطان ریه، پوست، سینه و ... کمک کنند. برخی از تحقیقات نشان داده است که تمشک می‌تواند نقش مواثری در بهبود سرطان معده نیز داشته باشد.
بهبود سلامت گوارش: فیبر موجود در تمشک به هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
کنترل قند خون و کمک به دیابت: تمشک دارای شاخص گلیسمی پایینی است، به این معنی که قند خون را به سرعت افزایش نمی دهد. این میوه همچنین می تواند به افزایش حساسیت بدن به انسولین کمک کند.
سلامت پوست: ویتامین C و آنتی اکسیدان های موجود در تمشک به حفظ سلامت و شادابی پوست کمک می کنند.
تقویت حافظه: برخی تحقیقات نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در تمشک ممکن است به تقویت حافظه و عملکرد شناختی کمک کنند.
کاهش وزن: تمشک کالری کمی دارد و سرشار از فیبر و منگنز است که به احساس سیری و کاهش وزن کمک می کند.

روش های مصرف تمشک:

تمشک را می توان به صورت تازه، آب میوه، مربا، کمپوت، شربت و در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. همچنین از برگ های تمشک برای تهیه دمنوش استفاده می شود.


برای اطلاع از آخرین مطالب می‌توانید آسان غذا را در تمامی شبکه های اجتماعی دنبال کنید.