گوشت گاو گوشتی است که از گاو اهلی بدست میآید. این گوشت یکی از محبوبترین پروتئینهای مصرفی در سراسر جهان است و در انواع غذاها، از استیک گرفته تا همبرگر و خورش، استفاده میشود.
گوشت گاو را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
گوشت گوساله: از گاوهای جوان، زیر 12 ماه سن، به دست میآید. این گوشت معمولاً رنگ روشنتر و طعم ملایمتری نسبت به گوشت گاو دارد.
گوشت گاو: از گاوهای بالغ، 12 ماه به بالا، به دست میآید. این گوشت معمولاً رنگ تیرهتر و طعم قویتری دارد.
گوشت گاو منبع خوبی از پروتئین، چربی و مواد معدنی است. یک وعده 100 گرمی گوشت گاو پخته شده حاوی موارد زیر است:
پروتئین: 26 گرم
چربی: 10 گرم
آهن: 2.4 میلی گرم (13٪ از نیاز روزانه)
روی: 7.1 میلی گرم (47٪ از نیاز روزانه)
ویتامین B12: 2.6 میکروگرم (108٪ از نیاز روزانه)
سلنیوم: 36.7 میکروگرم (52٪ از نیاز روزانه)
فسفر: 210 میلی گرم (21٪ از نیاز روزانه)
گوشت گاو همچنین حاوی مقادیر کمی از ویتامینهای B6، نیاسین و ریبوفلاوین است.
هر قسمت از گاو دارای ویژگیهای خاص خود است و برای پخت و پزهای مختلف مناسب است. برخی از قسمتهای رایج گوشت گاو عبارتند از:
راسته: این قسمت از عضلات کمکار تشکیل شده و بسیار لطیف و کمچرب است. راسته برای کباب کردن، گریل کردن و کباب کردن مناسب است.
فیله: فیله لطیفترین قسمت گاو است و از عضلات کمکار تشکیل شده است. فیله را میتوان کباب، گریل، سرخ یا کباب کرد.
دم: دم گاو از عضلات سفتتر تشکیل شده و طعم قویتری دارد. دم را میتوان به آرامی پخت یا برای تهیه آبگوشت استفاده کرد.
ساق: ساق پا از عضلات سفتتر تشکیل شده و طعم قویتری دارد. ساق را میتوان به آرامی پخت یا برای تهیه آبگوشت استفاده کرد.
گردن: گردن از عضلات سفتتر تشکیل شده و طعم قویتری دارد. گردن را میتوان به آرامی پخت یا برای تهیه آبگوشت استفاده کرد.
مصرف گوشت گاو میتواند فواید سلامتی متعددی داشته باشد، از جمله:
افزایش حجم عضلات: پروتئین موجود در گوشت گاو برای ساخت و ترمیم عضلات ضروری است.
بهبود عملکرد ورزشی: آهن موجود در گوشت گاو به انتقال اکسیژن به عضلات کمک میکند، که میتواند عملکرد ورزشی را بهبود بخشد.
تقویت سیستم ایمنی: روی موجود در گوشت گاو به عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
کاهش خطر کم خونی: آهن موجود در گوشت گاو به جلوگیری از کم خونی کمک میکند.
سلامت استخوان: فسفر موجود در گوشت گاو برای سلامت استخوانها ضروری است.
نکات مربوط به پخت و پز:
گوشت گاو را قبل از پخت به دمای اتاق برسانید.
از یک دماسنج گوشت برای بررسی پخت گوشت استفاده کنید.
آن را بیش از حد نپزید، زیرا سفت و خشک میشود.
گوشت گاو را بعد از پخت 10 دقیقه استراحت دهید تا آب آن دوباره جذب شود.
مضرات گوشت گاو:
مصرف بیش از حد گوشت قرمز با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و برخی انواع سرطان مرتبط است.
گوشت گاو فرآوری شده، مانند سوسیس و کالباس، همچنین با افزایش خطر ابتلا به این بیماریها مرتبط است.
برای کاهش خطرات سلامتی مرتبط با مصرف گوشت قرمز، مهم است که آن را در حد اعتدال مصرف کنید و گوشتهای کمچرب را انتخاب کنید.